Bratři v kuchařském triku získali cenu pro nejlepší restauraci světa | E15.cz

Bratři v kuchařském triku získali cenu pro nejlepší restauraci světa

Bratři v kuchařském triku získali cenu pro nejlepší restauraci světa
Restaurace El Celler de Can Roca
• 
ZDROJ: Flickr.com

ČTK

Nejlepší restaurací světa je španělský El Celler de Can Roca. Vyplývá to alespoň z žebříčku, který každoročně sestavuje britský časopis Restaurant Magazine. Restaurace El Celler de Can Roca se nachází v Gironě na východním pobřeží, vlastní tři michelinské hvězdy a v minulých letech skončila na druhém místě. Český zástupce není v žebříčku žádný, nejbližší oceněnou restaurací je Steirereck ve Vídni.

Vyhlášení 50 nejlepších restaurací světa se uskutečnilo v pondělí večer v Londýně. Na výběru nejlepšího podniku se podílí více než 900 šéfkuchařů, majitelů restaurací a novinářů.

„El Celler de Can Roca v Gironě byla dlouhá léta oslavována jako jedno z nejlepších míst ve Španělsku, kde se dá najíst. Dva roky se umísťovali na druhém místě a nyní si vyměnili místo s dánskou Nomou,“ uvedli organizátoři soutěže ve svém prohlášení. Ocenili jak vynikající jídlo, tak i pohostinnost majitelů, tří bratrů Rocových.

Majitelé oceněné restaurace bratři RoccovéMajitelé oceněné restaurace bratři RoccovéAutor: ČTK
Majitelé oceněné restaurace bratři Roccové

El Celler de Can Roca byla otevřena v roce 1986 a specializuje se na katalánské suroviny a molekulární kuchyni. Michelinský průvodce jejich jídla označuje za „kreativní“ a novinář Edward Owen z deníku The Times o nich zase napsal, že jde o „spojení tradičních jídel se surrealistickým nádechem“. Nejstarší z bratrů Joan Roca je šéfkuchařem, mladší Josep sommeliérem a nejmladší Jordi má na starosti dezerty.

V předchozích třech ročnících žebříčku dominovala dánská restaurace Noma z Kodaně, nyní obsadila druhé místo. Třetí pak skončila Osteria Francescana z italské Modeny. Mezi padesáti nejlepšími restauracemi se nachází i šest amerických, šest francouzských či celkem pět španělských (z toho tři v první desítce).

Nalaďte si chuť i článkem:

Autor: ČTK
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!