Z ovoce umí vykouzlit květiny i pohádku | E15.cz

Z ovoce umí vykouzlit květiny i pohádku

Její výrobky připomínají umělecká díla. Cukrářka Anna Strnadlová s nimi zvítězila i na světové soutěži v Lucembursku.

Obyčejný meloun nebo kedlubna se v rukou Anny Strnadlové mění v pohádkové bytosti, květiny, sochy nebo holubice. Její složité kompozice vypadají jako umělecká díla a vyhrávají přední soutěže. „Nemám žádné výtvarné vzdělání, ale vždycky jsem ráda malovala. Nejdůležitější je však trpělivost,“ vysvětluje pětadvacetiletá cukrářka a kuchařka.

Carvingu, tedy vyřezávání z ovoce a zeleniny, se věnuje sedm let. Ve škole se seznámila s jedním z nejznámějších propagátorů carvingu v Česku, Luďkem Procházkou, a udělala si speciální kurz. Nejčastěji k vyřezávání využívá potraviny s tvrdší dužinou, jako je například dýně či meloun, ale k nepoznání dokáže změnit i nektarinky, avokádo nebo kořen taro. „Mezi mé nejoblíbenější ovoce patří papája. Z ní se dají vytvořit nádherné věci,“ říká Strnadlová.

Bez umělých přísad

Její výrobky nacházejí své uplatnění především na slavnostních tabulích, svatbách, narozeninách nebo firemních oslavách.
„Při troše cviku dokáže každý vyřezat jednoduchý květ nebo list, ale opravdu dobří gastronomičtí řezbáři umí vytvořit velmi složitou kompozici nebo náročný trojrozměrný objekt,“ upřesňuje Strnadlová, která při vyřezávání používá speciální dlátka a upravené nožíky. Do svých výrobků nepřidává žádné umělé věci, všechny se dají sníst. Ovoce a zelenina, nad kterými strávila hodiny práce, ale podléhají zkáze. Přesto se dají uchovat. „Mamince je líto je vyhodit, a tak zavařuje. Potom vydrží výtvory ve sklenici roky a mohou se použít třeba jako dekorace do bytu,“ upozorňuje cukrářka.

Její díla sbírají ocenění v Česku i v zahraničí. Uspěla také na světové soutěži Expogast v Lucemburku, kde reprezentovala svého zaměstnavatele, olomoucký NH hotel, a Czech-Slovak Carving Team. Porota jí udělila zlatou medaili za pohádkovou kompozici plnou fantazie s vílami a elfy, na které pracovala dva týdny. Jejím dalším snem je uspět na světové kuchařské olympiádě ve vyřezávání za dva roky v Německu. „Bez pravidelného tréninku to ale nejde. Obor se pořád vyvíjí, jde rychle dopředu. Dělají se stále propracovanější věci,“ připomíná Strnadlová.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!