Verdikt odborníka: V Písku mají lepší zmrzlinu než ve Strakonicích | E15.cz

Verdikt odborníka: V Písku mají lepší zmrzlinu než ve Strakonicích

Slávka Petráková

Šéfkuchař Ladislav Švehla z hotelu Biograf testoval vanilkovou zmrzlinu v šesti píseckých a čtyřech strakonických cukrárnách.

„Jakou si dáte?“ To je v těcho dnech v cukrárnách nejčastější otázka. Málokdo v horkém létě odolá osvěžení v podobě kornoutu zmrzliny.
V Písku i Strakonicích mají milovníci sladké pochoutky na výběr z více možností. Kde ale dělají tu nejlepší?
Redaktorky obešly s šéfkuchařem píseckého hotelu Biograf Ladislavem Švehlou čtyři zmrzlináře ve Strakonicích, šest v Písku. Spoléhaly na Švehlovy chuťové buňky. Kvůli rozmanitosti druhů a objektivitě ochutnával všude stejnou. Vanilkovou.

1. Cukrárna Karolína
První na řadě je strakonická cukrárna Karolína v Lidické ulici. V chladicím boxu mají sedm druhů zmrzlin a nabízejí také dvě točené. Žlutý kopeček v kornoutu hodnotí Švehla jako hodně sladký. „Cítím, že je zmrzlina dost umělá. Zůstává mi dlouho na jazyku. Podle mého názoru je to kvůli rostlinné smetaně. Ta má jiné vlastnosti než klasická,“ hodnotí.

2. Stánek Opočno
O pár kroků dál směrem k náměstí nabízí dívka ve stánku dva druhy točené zmrzliny. Nápis na praporku láká na Českou zmrzlinu z Opočna. „Tahle je ucházející. Chuťově určitě lepší než ta předchozí,“ popisuje Švehla pocity na jazyku.
„Je možné, že je domácí. Můžou přivážet jen polotovar a na místě jej povolí třeba právě smetanou,“ odhaduje způsob výroby.

3. Kavárna Maxim cafe
V kavárně Maxim cafe v obchodním centru Labuť nabízejí devět druhů sladké pochoutky. Ladislav Švehla z ní ale nadšený není. Vidí stejné chyby jako v Karolíně. A opět se mu zdá přeslazená.

4. Kavárna Vesna
Chuť si trochu vylepšuje zmrzlinou v kavárně Vesna v ulici Na Stráži. Ta je podle něj hodně podobná zmrzlině z Opočna v Lidické. Na výběr tam mají z pěti druhů. „Je určitě méně umělá než v Karolíně nebo Maxim cafe,“ porovnává.
Strakonické cukrárny mají v letošní sezoně jeden hendikep, který ale nemá vliv na kvalitu zmrzliny. Rozkopané náměstí.

5. Café Mozart
Písek je, zdá se, v počtu zmrzlinářů v přesile. U kulinářského odborníka boduje hned první zmrzlina. Točená v cukrárně Café Mozart na nábřeží u Kamenného mostu. „Je výborná. Má dobře namixovanou smetanu a vanilku. Není přeplácaná,“ komentuje Ladislav Švehla.

6. Stánek Opočno v Písku
Na Velkém náměstí mají okénko další zmrzlináři z Opočna. Vzápětí zjišťujeme, že i stejný druh jedné značky může chutnat pokaždé jinak. „Cítím v ní rumovou příchuť. Ale chutná mi, rum mám rád. Ani dětem to nemůže uškodit, zřejmě v ní bude přidaná jen rumová tresť pro zvýraznění chuti. Na tu u Mozarta ale nemá,“ hlásí odborník.
7. Cukrárna Nerudova
V cukrárně v Nerudově ulici dělají kopečkovou domácí zmrzlinu. Švehlovi docela chutná, pro labužníka je prý průměrná.

8. Pasáž Florián
Velké rozdíly nevidí ani u kopečkové zmrzliny ze stánku v pasáži Florián. Ostatně na té si nedávno pochutnávali i filmaři v čele s F. A. Brabcem, který na Havlíčkově náměstí točil muzikál V peřinách.

9. U Volfů
O něco lepší oproti dvěma předchozím se Švehlovi zdá i točená zmrzlina z cukrárny U Volfů v Ningrově ulici.

10. San Marco
V Pizzerii San Marco na náměstí prodávají italskou kopečkovou. „Má všechno, co by měla mít správná zmrzlina. Chutná dobře. Řekl bych, že ta u Mozarta vyhrává mezi točenými, tady u Itala mezi kopečkovými,“ říká šéfkuchař.
Celkově si Švehla myslí, že písečtí prodejci mají „poctivější“ zmrzlinu než strakoničtí. „Každému člověku ale chutná něco jiného. Může mít jiný názor než já. Vyloženě špatná nebyla nikde. Právě rozdílné chutě staví zmrzliny nad nanuky. Ty jsou stejné, ať si je koupíte kdekoliv,“ uzavírá Ladislav Švehla.
V hodnocení měla největší úspěch takzvaná pravá italská zmrzlina. V čem je její výjimečnost?
„Základem je asi letitá praxe mého manžela Itala, který připravuje zmrzlinu už pětadvacet let. Druhou věcí je, že všechny základní produkty dovážíme z Itálie. Do ovocných zmrzlin dáváme navíc třicet procent zamraženého ovoce, takže ji nevyrábíme na bázi pasty. Když zmrzilna chutná nám, pak chutná zákazníkům,“ usmívá se Irena Legnaro z pizzerie San Marco.
Kvalitu mražené pochoutky ale nehodnotí jen její milovníci. Na prodej dohlíží i hygienici. Za letošní rok zkontrolovali na Písecku jedenáct zařízení, kde prodávají točenou zmrzlinu. Na Strakonicku osmnáct.
Zaměřují se hlavně na osobní hygienu obsluhy, používání ubrousků nebo rukavic při skladování rozmíchaných zmrzlinových směsí, čištění stroje a na vodu, která zmrzlinové směsi rozmíchává.
Ve srovnání letošního a loňského roku nejsou výrazné změny. Provozovny jsou ve většině případů bez závad. Oproti loňsku přibylo na Strakonicku sedm stánků s točenou zmrzlinou. Na Písecku jeden. „Několik drobných závad jsme sice zjistili na Strakonicku i Písecku, ale vyřešili jsme je na místě s prodavačem. Pokuty jsme nedali,“ popisuje František Kotrba z Krajské hygienické stanice.
Během letní sezony mají hygienici v plánu nejméně dvaatřicet kontrol v obou bývalých okresech. Na Písecku čtrnáct a osmnáct na Strakonicku.
Většina zmrzlinářů nakupuje už namíchané polotovary. Marie Rejšková ze Strakonic pamatuje doby, kdy ještě žádné prášky nebyly.
„Cukráři připravovali svoji zmrzlinu podle vlastní receptury. A že jich po městě bylo! Dejmal, Číha, Novotný, Holman, Šlehover. Zmrzlinář dokonce vozil zmrzlinu až na Podskalí. Měl k tomu speciální bicykl,“ vzpomíná osmdesátiletá žena.
Zmrzlina je směsí mléka, cukru, žloutků nebo vajec, případně ovocné dřeně. Je vychlazená do tuhého nebo polotuhého stavu.
Z dalších surovin přidávají výrobci různé mléčné výrobky, jako je šlehačka, jogurt, tvaroh, podmáslí a zamražené ovocné polotovary nebo šťáva či marmeláda. Směsi obsahují také další dochucovací látky. Ve zmrzlině smějí být pouze určité druhy cukru, ovocný – fruktóza, fruktózový sirup a také med.

Autor: Slávka Petráková
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!