Tři sta piv a míchané nápoje | E15.cz

Tři sta piv a míchané nápoje

Náročnou noc zažila redaktorka Sedmičky v klubu Jam. Míchala nápoje, čepovala pivo a pomáhala trojici barmanů s obsluhou.

Jam je malé dobrodružství. Cesta vede dolů po tmavých schodech. Na těch sedí desítky lidí, kteří se do klubu nevlezli. Uvnitř je zcela plno, najít mezeru mezi tančícími lidmi je nadlidský úkol. Jen cesta k baru mi zabrala celých pět minut a pomáhat jsem si musela lokty.
Za barem se tlačí jeden barman a dvě servírky. Rychle mě přivítají, ale na nějakou podrobnější instruktáž nemají čas.
„Prostě musíš nalívat jeden nápoj za druhým. Dneska je plno, takže jsme jen u baru. Když je tady méně lidí, tak chodíme obsluhovat i na plac, ale to dneska nehrozí. Jsme tady čtyři a mnohdy i to je málo,“ vykládá pětadvacetiletá Eva Kolmanová, které všichni říkají Helga.

A zavírá se? Kdo ví.

Pomalu se rozkoukávám a snažím se zjistit, jak dlouhá noc mě čeká. „Když tu je tolik lidí jako dneska, tak to ani zavřít nejde. Jsme tady hlavně pro lidi a zavíráme, až odejdou,“ říká provozní Jamu a občasný barman Boris Ivanov.
Ten je tu ze všech zaměstnanců nejdéle. „V Jamu jsem vyrostl, pracovat tady jsem moc chtěl a už jsem tady tři roky. Baví mě neustálý kontakt s lidmi a neměnil bych to,“ prozrazuje Ivanov.
Abych se cítila užitečná, snažím se pomoci. A taky se chci něco naučit. Volba padla na míchaný nápoj speciální verze Cuba Libre Black&White. Rozdíl mezi ním a obyčejným Cuba Libre je v tom, že jsou suroviny v nápoji oddělené, a lidé tak dostávají dva drinky v jednom. Ivanov v rychlosti namíchá drink a já se snažím všechno si zapamatovat.

Křídla a stovky piv

Během noci přichází i majitel a spokojeně si prohlíží zcela zaplněný klub. „Jam je mým splněným snem. Vždycky jsem si přál mít klub, a když jsem dostal nabídku, abych to tady převzal, neváhal jsem,“ říká devětadvacetiletý Michal Hrabovský, který v klubu pouští hudbu jako DJ Stiff. Jam vlastní tři roky a za tu dobu ho změnil k nepoznání. „Předělali jsme všechno od podlahy až po technické vybavení. A nový je i barový pult,“ dodává Hrabovský. U baru se v rychlém sledu střídají zákazníci. Nejčastěji chtějí pivo nebo křídla, což je vodka s energetickým nápojem. „To je prostě klasika, ale snažím se lidem nabízet co nejširší a nejzajímavější škálu pití. A také hudby. Zkrátka něco, co nemají všude, aby si měli hosté z čeho vybírat. Kupříkladu máme spoustu druhů tequil, rumů a široký výběr nealka,“ uvádí Hrabovský.
Barmani a barmanky se večer nezastaví. Ale nestěžují si. V práci si užijí i spoustu zábavy. „Je to fajn, ale taky pořádná makačka, ve třech načepujeme i tři sta piv. A když jsou studentské večery, tak i dvojnásobek,“ uzavírá noční šichtu Helga.
Čepování piva, míchání nápojů a kontakt s lidmi při poslechu kvalitní muziky byly zpříjemněním jindy všedního večera. Ale občas mi chybělo trochu čerstvého vzduchu.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!