Punče provoněly přerovské náměstí. Expertům chutná ten Švédský | E15.cz

Punče provoněly přerovské náměstí. Expertům chutná ten Švédský

V Přerově vypukla punčová sezona. Degustátoři v testu Sedmičky ocenili hlavně Švédský, Francouzský a Finský vánoční nápoj.

Voňavé nápoje plné vánoční atmosféry popíjejí už několik dní Přerované na náměstí TGM. Mezi dřevěné stánky s punči se vypravili i degustátoři Alena Blažková a Pavel Fridrich ze Střední školy gastronomie a služeb, aby pro Sedmičku zhodnotili, který druh nabízené tekuté lahůdky je nejlepší.

Plán zní jasně: ochutnat v každém z dvanácti stánků jeden punč a vybrat vítěze. „Punč hlavně nesmí být příliš sladký, každý by si ho měl osladit podle své chuti,“ říká Fridrich jedno z kritérií na začátku degustátorské pouti. Jeho kolegyně má také svůj „punčový zákon“. „Musí to být chuťový zážitek, punč by měl něco říct,“ avizuje Blažková, podle čeho bude také hodnotit.

První velká chvála zní u Finského punče, který prodává mladík ve finském hokejovém dresu. „Nápoj je krásně zakulacený, chuťově a aromaticky uzavřený, vyvážený,“ pochvaluje si Blažková. Tajemství Finského punče, který vloni ocenili návštěvníci na Facebooku jako nejlepší, prozrazuje prodejce Jaroslav Spilka. „Je v něm pět druhů ovoce, rum, vodka, griotka, mandle, cukr, italské červené víno, hřebíček a skořice,“ říká Spilka.

Kladné body získává i Francouzský punč. „Je výborný, jen je na mě moc horký,“ podotýká Blažková. Chuť ale obstála. Možná i proto, že je v něm podle výrobce zároveň černý a ovocný čaj.

Oba degustátoři jsou nadšení z Vánočního punče přerovské restaurace Laguna. „Je to opravdu typický vánoční punč. Charakteristickou vůni krásně dodává rum a med. Dobře tady navařili,“ říká s úsměvem Blažková.

O chvíli později si už odborníci přes gastronomii pochutnávají na Irském punči, který obsahuje červené víno, rum, griotku, vodku, pět druhů ovoce a koření. „Je příjemně aromatický, chuťově vyvážený a svou plnou chutí uspokojí i náročné,“ nešetří Blažková chválou.

Do kategorie profesionálních punčů zařazují degustátoři také Vídeňský punč ze stánku, nad kterým visí velká umělá ryba. „Vůně je plná, vyvážená, chuťově je nápoj dobrý,“ poznamenává Fridrich. Podle prodejce Jana Jakeše může za úspěch složení punče. „Jeho základem je Rulandské červené víno, nechybí hřebíček, skořice, badyán, pomerančová kůra, jahody a pomeranč,“ říká Jakeš.

Ostatní punče v nabídce stánků degustátoři nijak zvlášť neoceňují. Až na jednu výjimku: Švédský punč, který nese název Švédské svařené vánoční víno. Už šestý rok ho podle speciální receptury vaří Milan Skržek z Přerova. Jeho nápoj u odborníků vyhrává na plné čáře. „Má pět ingrediencí, takže se jedná o opravdový punč. Krásně voní. A dobré je, že není sladký, takže si ho každý může přisladit, jak chce,“ podotýká Blažková.

Degustátoři v Přerově oceňují, že je každý punč jiný. „Převažovaly u nich ale chutě vína, přitom punč by měl víc vonět po lihovině, která se nalévá jako poslední do horkého nápoje, aby alkohol a jeho aroma nevyprchalo,“ radí Fridrich. Hotový punč by měl podle něj obsahovat kolem třiceti procent alkoholu. „Tolik přerovské punče nemají, ale cena odpovídá,“ uzavírá Blažková.

Nejlepší punče podle degustátorů

1. Švédský

2. Francouzský

3. Finský

4. Vánoční

5. Irský

6. Vídeňský

Recept na Švédský punč

Do hrnce dáme vařit kvalitní červené suché víno.
Přidáme pomerančovou šťávu (může být i stoprocentní džus), dále kořenící směs na svařené víno Kotányi a višňové brandy.
Svaříme a nalijeme do hrníčku, do kterého jsme již dopředu dali mandli, hrozinky a kousek pomeranče.

PAVEL FRIDRICH O PUNČI

• Punč patří k historicky nejstarším míchaným nápojům.

• Poprvé ho ochutnali v Indii. Tam jej objevili angličtí námořníci a aromatický nápoj díky tomu doplul koncem 17. století do Evropy.

• Punč je slovo, které se do evropských jazyků dostalo z anglického „punch“. Do českých zemí přešlo přes němčinu.

• Indické jméno punče je „panča“, tedy pět, což značí, že se připravoval z pěti základních složek: cukru, lihoviny, vína, vody a čaje. Pochopitelně nelze opomenout koření a ovoce, které je nedílnou součástí punče a dotváří jeho charakter a osobitost. Existují však i jiné prameny, které uvádějí i jiných pět ingrediencí: arak (nebo jiná lihovina), citronová šťáva, cukr, koření a voda nebo čaj. Nebo na ostrově Réunion (leží v Indickém oceánu) domorodci připravují punč z místních surovin, kterými jsou rum, vanilka, liči nebo mango a třtinový cukr.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!