Pivo Podkováň se vrací | E15.cz

Pivo Podkováň se vrací

Milovníci piva Podkováň se mohou těšit na jaro. Týdeník Sedmička zjistil, že ho opět začnou vařit.

Po osmi letech budou ze stáčecích linek sjíždět pivní lahve s etiketou Podkováň. Poté, co se v červnu 2003 dostal pivovar do konkurzu, ho koupila firma Lora Victoria. Nyní dokončuje několikaletou rekonstrukci a v březnu chce zahájit výrobu.
„V pivovaru bude nová technologie i noví zaměstnanci. Pojedeme zkušební provoz, protože si budeme muset nejprve zvyknout na nové technologie,“ říká ředitel pivovaru Antonín Červený.
Podle něj začnou s výstavem deseti, jedenácti a dvanáctistupňových piv.
Pětašedesátiletý Oldřich Kožíšek se na ně těší. „Podkováň má jednu velkou výhodu. Tou je dobrá voda, ze které se vždy vařil. A pak hodně záleží na sládkovi, protože ten jediný může dát pivu skvělou chuť,“ míní Kožíšek.
Firma Lora Victoria se rozhodla pivovar po odkoupení zrekonstruovat. Zastavila výstav a propustila zaměstnance. Stáčírnu balené vody ale zachovala.
Podle ředitele Červeného je pro prodej chmelového moku stěžejní Česko.
„Co se týká vývozu do zahraničí, chceme navázat na staré kontakty, ale všechny obchodní aktivity jsou zatím v jednání,“ vysvětluje Červený.

Zpět k pivařům

V minulosti pivovar Podkováň vařil osm druhů piv. Sudovou osmičku, výčepní piva devítku, desítku světlou a tmavou, dvanáctku, čtrnáctku, diapivo a nealkoholické pivo.
Pavel Štajner a Milan Neuwürth z Mladé Boleslavi se shodují, že to bude mít pivovar na trhu těžké.
„Podkováň jsme pili ještě jako studenti. Hlavně na zábavách. Nebo jsme si na něj zašli do hospody,“ říká Štajner. Podle Neuwürtha je ale na trhu s pivy velký výběr. „Znovu se na něm prosadit, nebude vůbec lehké,“ podotýká Neuwürth.

„Jsem rád, že pokračují“

O pivovar se předtím staral správce konkurzní podstaty Vít Jungbauer. „Jsem rád, že Podkováň pokračuje. Mrzelo by mě, kdyby skončil,“ říká Jungbauer, který pivovar prodal v říjnu roku 2003.
Návrh na konkurz podal tehdejší provozovatel, společnost A+C. V té době uvařili stejné množství piva, jako poslední rok, kdy ještě pivovar fungoval. Odbyt sodové a kojenecké vody se dokonce o dvacet procent zvýšil.
„Dostali jsme se do kladných čísel. To byl jeden z důvodů, proč věřitelský výbor nic nenamítal proti pokračování výroby. Kdyby to bylo naopak, byly by jistě potíže,“ uvádí Jungbauer.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!