Pivo po Olomoucku: Moritz v Timesech i Vašek z Golema | E15.cz

Pivo po Olomoucku: Moritz v Timesech i Vašek z Golema

Malé pivovary vaří jiné pivo – klasické a poctivé. Nevyhýbají se ani speciálům. V Olomouci jsou dva a ještě dva by se uživily.

Přesně devět měsíců ruku 2006 trvalo, než vznikl pivovar Moritz. A do roka se dostal mezi deset nejlepších českých výrobců piva podle hodnocení britského listu The Times. V té době to byl už druhý malý olomoucký pivovar. Jen o pár měsíců dříve začali vařit pivo ve Svatováclavském pivovaru v Riegrově ulici.

To, co malé hostinské pivovary odlišuje od kolosů s mamutím výstavem piva, je atmosféra. Je jiná už při vaření a má své kouzlo i při servírování. V pivovarských hospůdkách se vypije, co si tam navaří. A číšník není jen prodavač cizího piva.

Život po Moritzovi

„Jeli jsme z hor, kde jsme byli s kamarádem Milošem Kolomazníkem lyžovat. Cestou domů jsme si povídali, co nás doma čeká a co nás trápí. Mimo jiné jsme řešili, že nám naši oblíbenou hospůdku proměnili v hernu. A nakonec jsme se shodli, že nám nezbývá, než si udělat vlastní hospodu. To bylo v únoru. Otevřeli jsme devátého listopadu,“ vypráví spolumajitel pivovaru Moritz Martin Řehák.

Na měsíce budování pivovaru vzpomíná velmi rád. Tu dobu považuje za jednu z nejkrásnějších v životě. „Všichni kamarádi nám pomáhali,“ říká Řehák a usrkává z vlastní desítky.

Jméno Moritz si olomoučtí pivovarníci vybrali podle obchodníka Moritze Fischera, který bydlel v domě, v jehož sklepě pivo vaří. „Byl to takový židovský developer. Skoupil pozemky kolem hradeb v době, kdy byly bezcenné. Dokonce pak i cihly z hradeb, které se bouraly. A postavil v Olomouci asi sedmdesát domů. Pak měl i sladovnu. Do řetězce mu chyběl jen pivovar a ten jsme mu postavili sto let po jeho smrti. Jeden historik nám prorokoval, že jsme oživili ducha Moritze Fischera a že se nám odvděčí prosperitou,“ říká s úsměvem Řehák. Dodnes obchoduje s papírem a pivovar má jen pro radost.

Moritz, to je skutečně jiný svět. Důkazem toho je i fakt, že ho ve svém článku ocenil recenzent z prestižního britského deníku The Times. „Jsme v tom nevinně. Mezi spoustou návštěvníků se ukázal i jakýsi Angličan. Pak mi za tři měsíce volal kamarád z Brazílie, ať si otevřu dnešní Timesy, kde je top ten českých pivovarů. Byli jsme na třetím místě,“ popisuje Řehák. Recenzent Evan Rail objížděl v Česku půl roku všechny pivovary včetně velkých. Pak o nich vydal i knihu.

Moritz má i další výjimečnost: pivovod, který vede ze sklepa na zahrádku, která je přes ulici. „To když si v našem triumvirátu sedneme se sládkem a posilníme se vlastním pivem, vymýšlíme, jak si usnadnit život. Třeba abychom nemuseli nosit bečky ze sklepa nahoru. Zkrátka každá dobře fungující firma musí mít kvalitní vedení,“ podotýká s úsměvem Řehák. Pivovar je jeho velká radost. „Už si ani nepamatuji, jaký byl můj život před Moritzem,“ tvrdí pivovarník.

Tekutý Václav i Vašek

Druhý malý pivovar v Olomouci, ten Svatováclavský, nabral v poslední době druhý dech. Přestěhoval se z Riegrovy do Mariánské ulice, kde bez jakékoliv reklamy prosperuje. „Kromě svatováclavské dvanáctky tady vaříme i desítku s názvem Vašek. Také ostatní názvy se vztahují k olomoucké historii,“ říká majitelka Renata Kubíková. Černé pivo pana Bruna a řezané pana Jošta odkazují na olomoucký středověk – biskupa a markraběte.

„Používáme litovelský slad a žatecký chmel,“ objasňuje Kubíková. Svatováclavská piva jsou dobře nachmelená, ale na odbyt jsou i různé speciály. Ananasové nebo višňové pivo, dokonce i perníkové nebo kávové. Kávový speciál pivovar expeduje i do nově otevřené kavárny v olomouckém Národním domě. Speciály vycházejí z pšeničného piva a jejich chuť je cítit spíše po dopití doušku.

Tisícilitrovému kotli na vaření piva tady říkají Golem. Například pivovar Moritz má kotel sotva poloviční. Na vaření piva dohlíží sládek Martin Lutera, který se vyučil v Plzni, ale vařil pivo i v americkém Salt Lake City se svým strýcem. Po návratu do Česka vařil pivo v prostějovském malém pivovaru U krále Ječmínka, až poté zakotvil v Olomouci ve Svatováclavském pivovaru.

Jednoduchá, ale útulná pivovarská hospoda, do které chodí olomoučtí pivní fajnšmekři, se vyznačuje i vtipem. Co se v hospodě vypije, to se tam často i vylije. A proto tady „recyklují pivní odpad“. Pisoáry pánských toalet jsou rozděleny podle stupňovitosti piva.

Aby toho nebylo málo, chystají se pod Svatováclavským pivovarem i pivní lázně. Jejich majitel Josef Knapek chce lidem naloženým v dřevěných vanách do pivní pěny servírovat také dobře vychlazené svatováclavské pivo.

Co je malé, to je milé

Vaření piva má v Olomouci už osmisetletou tradici. Právo várečné totiž má město potvrzené již od třináctého století. Ve středověku znamenalo, že plnoprávní měšťané mohou ve svých domech uvnitř hradeb vařit pivo. Svázáno bylo s domem, nikoliv s člověkem.

V Česku je dnes na osmdesát malých pivovarů, v Olomouckém kraji necelá desítka. Nejblíže je stylový Parník v Přerově, Minipivovar v Lipníku nad Bečvou nebo soukromý pivovárek U krále Ječmínka v Prostějově.

Vzniku malých pivovarů nahrává i to, že Češi se v pivu vyznají a mnozí nemají rádi produkty nadnárodních pivovarských koncernů, které chutnají jedno jako druhé. Martin Řehák to označuje za sebezáchranný systém. „Myslím, že by se v Olomouci ještě dva takové pivovary uživily,“ soudí Řehák.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!