Na pivo k přerovské Labuti, za Sluncem nebo třeba do Mamuta | E15.cz

Na pivo k přerovské Labuti, za Sluncem nebo třeba do Mamuta

Význam originálních názvů přerovských restaurací odhalují hospodští i historik.

Přerov l Chuť vstoupit a nasát duch místa vyvolá pouhým názvem málokterá hospoda. Jsou ale takové. S některými přerovskými podniky jsou jejich názvy spojené už věčnost, jiné mají vývěsní štíty takřka ještě mokré. Třeba k Labuti chodili hosté na žejdlík piva už v předminulém století, zatímco ke Slunci se chodí napít a najíst jen pár let.

Sedmička se podívala na názvy hospůdek současných i těch dávno zaniklých a zjišťovala, jak a proč vznikly.

Jedna z nejstarších hospod nese už od roku 1887 název U Labutě. Leží na soutoku Bečvy a Strhance, takže si o pojmenování po vodním ptákovi říkala. Ale pověst je spojená s něčím jiným – s labutí věrností.

„Povídá se, že v devatenáctém století zdědil hostinec mladík Arnošt i se zlou sudbou, že pokud tu žijí manželé a jeden z nich zemře, druhý ho do roka bude následovat. Vzal si za ženu Madlenku, pak musel odejít na vojnu a za půl roku přišla zpráva, že padl. Sousedé čekali, že zemře i jeho žena, ale nestalo se tak. Díky tomu poznali, že Arnošt žije, a opravdu se do hospody za čas vrátil,“ vypráví starou pověst současný majitel restaurace Ladislav Šimek.

Za první republiky byl U Labutě dokonce i nevěstinec, po válce byl zase v částech domu sklad civilní obrany a z kdysi vyhlášené restaurace se stala zaplivaná putyka. V roce 1997 zničily pohostinství povodně a na původním půdorysu vznikla hospoda nová, která navázala na starou tradici.
Láska hraje prim i v další pověsti, která provází přerovské restaurace. Když manželé Peterkovi kupovali dům na náměstí Svobody, zaujala je socha madony nad vchodem. „Chtěli jsme tu vybudovat restauraci a hned nás napadlo, že by se mohla jmenovat U Madony. Doslechli jsme se, že sochu nechal vytvořit muž své milované ženě. Věříme, že madona je jakási ochránkyně starého domu,“ říká majitelka podniku Denisa Peterková.

Kde hosty hřeje slunce

Restauratér Peter Chantúr zase prozrazuje, jak přišel na název U Slunce. „Koupil jsem dům na Komenského třídě, do kterého se vždycky opíralo sluníčko, a já jsem si přál, aby to bylo zohledněno i v názvu. Koupil jsem sem i několikery hodiny se symbolem slunce třeba ze Španělska nebo Portugalska,“ vypráví Chantúr.

Další tři jeho hospody své názvy zdědily a on neměl ambice přepisovat jejich historii. Tak třeba Strojař kdysi patřil Přerovským strojírnám a název už mu zůstal. Také Taverna na Horním náměstí má za sebou letitou historii. „Taverna pochází z latiny, kde to slovo označovalo boudu nebo taky krčmu. Dříve se tento název běžně používal,“ vysvětluje archivář Jiří Lapáček.

A prozrazuje i dávné historické souvislosti další Chantúrovy restaurace – Městského domu. „8. listopadu roku 1861 přijeli do Přerova opavští obchodníci a ubytovali se v zájezdním hostinci na rynku, kterému se říkalo U Koníčka. Zřejmě proto, že si ve dvoře mohli ustájit koně. Hostinec stál s největší pravděpodobností v místech, kde později postavili honosný Městský dům,“ říká Lapáček.

To název hospody Hvězda K2 má pohnutou historii. „Původně jsme čepovali pivo v proslulé Komuně, která musela za dramatických okolností ustoupit stavbě marketu, byť byla na seznamu kulturních památek. Nuceně jsme se museli v roce 2007 vystěhovat do prostorů kina Hvězda, ale přáli jsme si, aby z Komuny zůstalo v názvu aspoň písmeno. Proto K2. Spousta lidí si ale myslí, že je to název hory,“ konstatuje majitel podniku Michal Dokládal.

Staří Přerované rádi vzpomínají i na restauraci s trochu morbidním názvem U Mrtvoly, která ještě před třemi lety stála kousek od hřbitova. Dnes už tam není, a tak místní chodí do vedlejší hospody U Horáků, kde za výčepem stojí Jiřina Kozelková. Ta ovšem umí s vysvětlením názvu zamotat hlavu i člověku, který si neupil ještě ani pěny z piva. „Chlapi, co sem chodí na jedno, stejně téhle hospodě říkají U Štíra, protože se tak kdysi jmenovala. Jsme sice U Horáků, ale chodí se ke Štírovi,“ podotýká výčepní s úsměvem.

Ostatně, jména zvířat se do vývěsních štítů dostávají poměrně často. V Předmostí je vyhlášená restaurace U Mamuta, která je připomínkou pravěké historie lokality. „Původně se to tu jmenovalo U Machalů podle majitelů, pak to bylo U Cihelny, protože naproti se pálily cihly. Posledních asi dvacet let je to U Mamuta, což je podle mě nejvýstižnější,“ pochvaluje si vlastník Pavel Brand.

Další na první pohled „zvířecí“ hospodou je podnik U Hrochů. Zdání ale klame. „Kdysi tu působili Hrochovi a podle nich se hospoda jmenuje. Dnes by se asi divili, že místo jejich svíčkové tam Číňané vaří asijská jídla. Každopádně je dobře, že tam není třeba Shanghaj. Přece jenom to byla vyhlášená restaurace, která stojí přímo na náměstí a má svou historii,“ poznamenává Přerovan Milan Horský. Ředitel archivu Lapáček si vybavuje i další letitou restauraci, která stála na dohled od Hrochů.

„Restaurace U Zlaté ryby už asi dva roky nefunguje, ale od devatenáctého století to byla vyhlášená krčma, ve které nabízeli speciální rybí pokrmy. Denně se tu spotřebovalo osmdesát kilo ryb. Někdejší hospodu už dnes připomíná jen plastika ryby nad vchodem,“ vzpomíná Lapáček.

Podle něj si předci rádi pohráli s názvy přerovských restaurací a humor jim rozhodně nechyběl. „Jedna židovská nalévárna se jmenovala U Slepých mládenců a dá se předpokládat, že tu pálili tak silnou kořalku, že by mohla i vypálit oči. Další hezký název byl U Třech čertů, U Zeleného stromu nebo U Zlatého jelena, kde jednou popíjel i malíř Mikoláš Aleš a historické prameny vzpomínají, že se tam pohádal s Přerovany. Na periferii Přerova zase dodnes stojí hospoda Nový svět, která ještě před druhou světovou válkou bývala častou zastávkou četníků. Nedala jim spát prostituce, které se tam dařilo,“ připomíná archivář.

JAK VZNIKLY NÁZVY DALŠÍCH RESTAURACÍ

Kormorán – Majitel je vášnivý rybář a kormorán je pták, který s radostí ryby pojídá. To ho inspirovalo.

Parník – Restaurace vypadá jako zaoceánský parník.

U Doktora – Kdysi v této budově na Velké Dlážce měli ordinaci dětští lékaři.

Avion – Je to prvorepubliková restaurace a nájemci se domnívají, že se jejich předchůdci inspirovali cizím slovem pro letadlo – Avion.

U Nasti – Podávají se tu ruské speciality, proto majitelé do názvu zvolili typicky ruské jméno známé třeba z pohádky Mrazík.

MiM – Restauraci založili dva muži: Milan i Milan. Od toho název MiM.

Zubr – Inspirací bylo zvíře, které je ve znaku Přerova.

 

Hlavní zprávy

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!