Která cukrárna v Táboře je nej? | E15.cz

Která cukrárna v Táboře je nej?

Něco malého sladkého. Jak se mlsá v cukrárnách v centru města, testovala Sedmička.

Věnečky, špičky, větrníky i lehké ovocné dorty. Nabídka zákusků v centru Tábora je široká. Jaké jsou sladké pochoutky podle odbornice? Pět cukráren v centru Tábora prošla se Sedmičkou Jana Nečadová z Plané nad Lužnicí. Čtyřicet let pracovala jako vedoucí cukrářské výroby ve společnosti Domita, deset let vyučovala cukráře ve škole v Táboře. Test sledoval hlavně kvalitu laskomin v den návštěvy a prostředí cukráren. Jako vzorek posloužil základ správné cukrárny - žloutkový věneček a navíc jeden z ovocných zákusků z nabídky.

Sladká klasika

Na náměstí Mikuláše z Husi sídlí Cukrárna u lípy. Na první pohled zaujme spousta druhů žužu, bonbonů a drobných cukrovinek, které tu hlavně pro děti ze sousední základní školy prodávají doslova za korunu. I když interiér není z nejvkusnějších, zákusky drobné chyby zcela přebijí. Mezi dvanácti druhy jsou klasiky, ale třeba i kulaté malinové bomby.
Posuzuje se vzhled, krém, korpus i celková chuť věnečku. „Krém je jemný, dobře ochucený, je v něm cítit vanilka,“ hodnotí na výbornou Nečadová. Věneček tu stojí čtrnáct korun. Nevýhodou je otevírací doba. O víkendu mají zavřeno, ve všední den jsou v domě U Lípy od deseti hodin do pěti.
Jako průměrná se ukázala cukrárna Zlaté slunce na Žižkově náměstí. Ta těží z výhodného místa přímo na náměstí. I když nabídka zákusků je tady pestřejší a nezapomíná ani na diabetiky, chyby se v cukrárně najdou. Mínusem je interiér, stolky po stranách cukrárny nepůsobí vůbec útulně.
Věneček tu mají za jedenáct korun. Jak posoudila Nečadová – tvarově příliš zdařilý není, krém je výrazně máslový, poctivý, ale tužší. Obstál ale borůvkový řez s jogurtem, i když příliš provlhčený korpus je spíš na škodu.
Test neminul cukrárnu Sandra u Husova náměstí. Prostředí, které se za posledních pár let moc nezměnilo, k posezení zrovna neláká. Zato nabídka je tu bohatá, kromě máslových dortů mají i pudink v kelímku, který už jinde k vidění moc není. Body získala Sandra za nabídku dia výrobků. Věneček za jedenáct korun ale příliš nenadchl. Krém byl hodně pudinkový a tuhý. Podobně dopadlo i jahodové tiramisu nevýrazné chuti.

Cukrárenské trendy

Cukrárny a kavárny Moccacafé a Campanila, které jsou v poslední době oblíbené, sázejí místo klasiky na odlehčené zákusky. K vyhledávaným patří Moccacafé v Pražské ulici. Výhodou je útulný moderní interiér s dětským koutkem. Cukrárna nabízí hlavně ovocné zákusky, kdy základ tvoří směsi a náplně, ale i moučníky. Cenově je srovnatelná se Zlatým sluncem, možná ještě o něco dražší. V porovnání s příjemným prostředím jsou ale zákusky podle Nečadové pozadu. Věneček za čtrnáct korun, který je tu jako klasický zákusek v menšině, má hodně pudinkovou náplň, korpus je bez chuti. Zákusky ze směsí a náplní jsou ale lahodné, odpovídají tomu, co od nich člověk očekává. „Chodím sem, protože je tu příjemné prostředí. Mám radši lehčí ovocné zákusky a tady jsem s nimi moc spokojená,“ říká Eva Deverová z Tábora.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!