Jak načichnout kouřem za pětikorunu | E15.cz

Jak načichnout kouřem za pětikorunu

Radaktorka Sedmičky hodnotila sedm parametrů píseckého a strakonického nádraží. S úrovní toalet vede Písek, s občerstvením jsou na tom zase lépe Strakonice.

„Tádámtymda, zpožděný rychlík přijede na druhou kolej,“ ozývá se stejně v Písku i Strakonicích z amplionu. Nesrozumitelná hlášení, znějící jakoby s kolíčkem na prádlo na nose, se už na většině nádraží v Česku nerozléhají. Některé stanice České dráhy zmodernizovaly, jiná jsou už dvacet let stejná.
„Já na nádraží přijdu výjimečně. Tak jednou za pět let,“ komentuje píseckou stanici osmašedesátiletá Helena Staňková. „Pamatuji si, že vstupní hala se snad dvacet let nezměnila. Podle mě za moc nestojí. Ale když tu cestující jenom přestupují, tak to asi ničemu nevadí,“ pokračuje. Její manžel Václav to vidí jinak. Kladně hodnotí, že je na perónech čisto a nikdy tu neměl s nikým problém. Občas do tamní restaurace chodí na pivo.

Záchodky v restauraci

Na písecké stanici se nelíbí starší ženě, která nechtěla říct své jméno. „Když můžeme sedět v čekárně, nic nám nechybí. Ale jakmile si sem nalezou bezdomovci, kteří tu pijí alkohol, musíme ven,“ popisuje. Podle ní se to stává hodně často. Písečtí se ale mohou těšit na změnu.
„Budeme jednat s městskou policií. Zažádáme si o ochranku, aby tyto prostory na nádraží hlídala. Do měsíce by mělo být všechno zařízené,“ říká ředitel krajského centra osobní dopravy Jiří Kafka.
Hladoví písečtí cestující si mohou koupit malé občerstvení v automatu. Třeba Snickers za sedmnáct korun, kofolu za dvacetikorunu. V kuřácké nádražní restauraci mohou uhasit jen žízeň. Teplého jídla se tam nedočkají.
Na první pohled je to na strakonickém nádraží podobné. Fotografie hamburgerů a baget na cedulích na peronu u bufetu lákají lidi zbytečně. Tamní budka zeje prázdnotou. V nadražní restauraci hned vedle už ale vaří. Například čtvrtlitrová porce gulášové polévky stojí dvacet korun, za guláš hosté zaplatí jednasedmdesát.
Za pětikorunu tam také chodí cestující na toaletu. Nechybí papír, mýdlo ani utěrky. Zápach desinfekce se ale mísí s výpary z kuchyně. Za krátkou chvíli člověk načichne kouřem. Nádražní záchodky jsou narozdíl od těch píseckých zavřené.

Problémy už nečekají

Bezdomovců, kteří obtěžovali cestující, se Strakoničtí zbavili. Ačkoli se už nezdržují v hale ani na peronech, na nádraží chodí pořád. Sedávají na lavičce v zadní části nádraží. „I když tam stále jsou, je to lepší, než když byli uvnitř,“ míní dvaadvacetiletá studentka Petra. V čekárně hlídala ochranka a často zasahovala policie. „Na jaře se sem přestali stahovat. A další problémy už nečekám,“ uzavírá jedenadvacetiletá Veronika Pavlíková, která pracuje v trafice v odjezdové hale.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!