Italská pizza? V Opavě ne | E15.cz

Italská pizza? V Opavě ne

Sedmička vzala do opavských pizzerií rodilého Itala. Místní pizzu porovnal s originálem, na který je zvyklý z domova.

Pokud mají lidé v Opavě chuť na pravou italskou pizzu, mají smůlu. Redaktorka Sedmičky prošla s Italem Marcem Ceccaronim šest místních pizzerií. A ani v jedné pizzu, jaká se peče na Apeninském poloostrově, neobjevili.
„Nikde v Opavě nemají pravou italskou pizzu. V Česku se prostě peče česká pizza. Nedávají se tam stejné suroviny jako u nás, proto je výsledek úplně jiný,“ vysvětlil Ceccaroni, který do Opavy přišel z Říma a ve slezské metropoli žije sedm let. Na italská jídla do českých restaurací nechodí, vaří si doma. „Je to jako byste si někde ve světě objednali typickou českou svíčkovou. Těšíte se, a nakonec vám přinesou sýrovou omáčku s palačinkami,“ vysvětlil Ceccaroni pocit člověka, který si dá své jídlo v cizí zemi.
Sedmička s Ceccaronim navštívila šest opavských pizzerií. Jídlo si objednali v Uno, Venetu, Marině, San Marku, Kašpárku a Gastrii. Společně si vždy objednali nejjednodušší typ italské pochoutky, pizzu Margheritu. Jen v případě, že na jídelním lístku v pizzerii chyběla, vybíral Ceccaroni jinou.

Je krátce po poledni a putování redaktorky Sedmičky s Italem Marcem Ceccaronim po opavských pizzeriích začíná. Vyzbrojení fotografií pravé italské margherity se tým vydává hledat do místních podniků její dvojnici. Margherita znamená v italštině sedmikráska, a proto se redakce a její italský host rozhodli hodnotit pizzu počtem sedmikrásek. Ta pravá italská jich dostane sedm.
První zastávkou je Uno. Nabídka v jídelníčku dělá dojem. Všechny pizzy mají italský název a ze čtyř pro Itálii nejtypičtějších tam mají hned tři. Pochoutky se však od italských originálů liší. Chuťově i vzhledem.
„Pizza není špatná, ale není to margherita,“ říká po ochutnání prvního dílku objednané pizzy Ceccaroni.
Za další pochoutkou stoupá tým do pizzerie Veneto a jídlo ochutnává na venkovní terase. V jídelníčku margherita nechybí, takže volba je snadná.

Výběr je široký a nechybí ani pizzy se smetanovým základem. „Smetana na pizzu nepatří. V Itálii používáme spíše olej a pastu,“ reaguje Ceccaroni.
Obsluha je stejně jako v předchozím podniku rychlá a číšník záhy servíruje italskou pochoutku. „Tahle vypadá lépe než předtím, ale zase žádná mozzarela,“ hodnotí Ceccaroni.
Třetí zastávkou je Marina. Nemají margheritu, takže Ceccaroni objednává šunkovou pizzu. Místo mozzarely je na ní eidam, a proto je sýr na okrajích připálený.
A pizzu s mozzarelou neservírují ani v San Marcu. Ačkoliv tam mají nejchutnější těsto a nechybí rajčata, povrch pizzy tvoří parmazán.
„Největší problém je v sýrech. Protože nepoužívají mozzarela, sýr je na okrajích připálený a přitom těsto zespodu často ještě syrové,“ vysvětluje Ceccaroni během přesunu Na Rybníček, kde podávají Kašpárkovu pizzu.
Pátá pizzerie je nejméně útulným místem. Jídelníček obsahuje padesát druhů pizzy s náhodnými názvy, a proto najít takovou, která by složením nejvíce odpovídala italskému originálu, nějakou dobu trvá. Vyhrává žampionová pizza s podobným základem jako má v Itálii margherita.
V restauraci už nikdo jiný není, ale kuchaři trvá hodně dlouho, než pizzu upeče. A výsledek? „V Itálii dáváme mnohem méně hub,“ líčí Ceccaroni první dojem z přineseného pokrmu. Pizza je také dost slaná.

Žádná sedmikrásná

Poslední zastávkou je Gastria. Restaurace naproti kinu Mír je zavřená, pizzu si proto Sedmička objednává v provozovně na Bochenkově ulici. Tentokrát je pod drobnohledem pizza prosciutto.
Na fóliích na oknech a dveřích visí nabídka, ve které převládají počeštělé názvy, jež tradiční italská kuchyně vůbec nezná. Pizza je hotová během okamžiku. Je však tak horká, že na hodnocení musí tým chvíli počkat. Těsto je hodně tenké a příliš křupavé. Ale jako jedna z mála voní, díky pórku a cibuli.
„U nás bychom na pizzu nikdy nedali cibuli ani česnek. Každému ale chutná něco jiného a každá země si pizzu přizpůsobí svým chutím,“ říká Ceccaroni s tím, že jinou pizzu člověk objeví ve Francii a jinou třeba v Německu. Nikde však takovou jako v Itálii.
Poslední pizza je nejchutnější a dostala od týmu pět sedmikrásek. Stejně jako výrobek ze San Marka. O jednu méně získala pizza z Veneta a zbývající pizzerie se podělily o tři sedmikrásky. Pravou italskou však Sedmička a její italský host v opavských pizzeriích nenašli. „Některé opravdu nebyly špatné. Ale žádná sedmikrásná,“ uzavřel Ceccaroni.

HODNOCENÍ

Pizzerie San Marco Pizza margherita - nejchutnější těsto, nechybí rajčata, ale parmazán namísto mozzarely snížil hodnocení.

Pizzerie Gastria pizza prosciutto - jako první s mozzarelou, těsto tenčí a křupavější než by mělo být, ale jinak velmi chutná.

Pizzerie Veneto Pizza margherita - vzhledově se blíží italské pizze, kousky těsta jsou však syrové, povrch pizzy spálený, lepší rajčatová omáčka, chybí mozzarela. Pizzerie UNO Pizza margherita - sušší, připálená, chybí rajčata a mozzarela, povrch zdobí pažitka.

Pizzerie Marina Šunková pizza - olivy ji udělaly příliš slanou a eidam způsobil opět připálené okraje.

Pizzerie Kašpárek Žampionová pizza - nejdelší čekání ze všech pizzerií, příliš slaná a houby ležely v lednici delší dobu. Hodnocení: Maximální počet byl sedm sedmikrásek

Italská jídla jedině z originálních surovin Lucie Švancarová
Opava

Do Opavy přivedla Marca Ceccaroniho láska. Ve městě žije už sedm let. Živí se jako fotograf, učí italštinu, studuje na opavském Institutu tvůrčí fotografie. V Itálii žil v Miláně a Římě.

Jste v Opavě spokojený?

Žiju tady společně s manželkou a osmnáctiletým synem a moc se mi tu líbí. Jinde bych bydlet nechtěl. Za těch sedm let se Opava hodně proměnila k lepšímu.

Plánujete někdy návrat do Itálie?

Zatím jsem o tom neuvažoval. Ale stát se může cokoliv.

Chodíte do opavských restaurací na italská jídla?

Ne. Vařím si je raději sám doma. Vařím často a moc rád, to mě doopravdy baví. Italská jídla dělám ze surovin dovezených z Itálie. Tady nejsou všechny k dostání, takže i výsledné jídlo je jiné. Rozdíl je nejen v pizze, ale třeba i ve zmrzlině nebo těstovinách.

Vaříte i českou kuchyni?

Občas si udělám řízek. Ale na mě je české jídlo dost tučné.

Je nějaké české jídlo, které vám opravdu chutná?

Třeba zelí, knedlík a vepřové. To je skvělé, i když hodně těžké jídlo.

Jaké pizzy by neměly v pizzeriích chybět?

Jsou čtyři základní druhy pizzy. Margherita, Napoli, Quattro Stagioni a Capricciosa, to je základ každé italské pizzerie.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!