Gastroútok na chutě | E15.cz

Gastroútok na chutě

Slané i sladké dobroty a vůně, které stavěly chuťové buňky do pozoru. Na ostravskou Černou louku zavítal Gastro festival.

Dorty, koláče, zákusky, pečené maso, dobrá káva, víno, pivo, kolásy, zelí z Nošovic, tvarůžky z Loštic, uši ze Štramberka. Ty největší laskominy se představily v Ostravě pod jednou střechou.
„Tohle je zřícenina hradu Hukvaldy, korpus je z piškotového těsta, na něm je marcipán, zdi jsou z perníku a kameny na zdech z marcipánu,“ představuje cukrářská učednice Jana Polášková z Ostravy dort, který kvůli festivalu vyrobila. Než jej poskládala, trvalo jí to celý den. „Peču ráda. Co mi kdo řekne, to připravím. Ale chuť už na to pak nemám. Sladké mi přestalo chutnat hned loni v prváku,“ směje se budoucí cukrářka.
O patro výš soutěží mladí učni, kdo nejoriginálněji zpracuje dýni. Jde o disciplínu zvanou carving, česky gastro vyřezávání. Soutěžící se předvádějí, co všechno s noži a dláty na ovoce a zeleninu dovedou. „Budou to dvě ruce, které drží basketbalový míč,“ vysvětluje osmnáctiletý Ladislav Votroubek z Poličky, v co se jeho dýně promění. Student oboru kuchař-číšník dodává, že porota bude hodnotit kromě originality taky čistotu řezu, náročnost a celkový dojem. Z velké oranžové tykve se dá vyřezat všechno možné. Od zákoutí s pianem, přes šachy, hrad až po slavíky v kleci.
Truhlář René Chmelař z Albrechtic zručnost studentů obdivuje. „Zkouším to doma taky. Dcera si pak vyřezané ovoce nosí do školy na svačinku. A většinou to přinese zpátky domů, protože je jí to líto sníst,“ usmívá se Chmelař.
To otec a syn Fučíkové z Ostravy zboží, které nabízejí, pojídají ve velkém a s chutí. „Já jsem tvarůžkový princ, můj otec tvarůžkový král,“ představuje Roman Fučík junior rodinný tandem. Na výstavu přivezli typický produkt z Loštic, který nově prodávají i ve specializované tvarůžkárně v Ostravě-Porubě.
„Nebojte se ochutnat, je to delikatesa. My si je doma nejradši nakrájíme na hodně malé kousky, zalijeme kelímkem šlehačky a uložíme na dva dny do lednice. Občas promícháme. Pak už jen bez másla mažeme na chleba. Jsou jemné a šlehačka pohltí pachy, takže to mají rády i děti,“ prozrazuje Roman Fučík starší.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!