Do Tábora se sjedou špičkoví vinaři | E15.cz

Do Tábora se sjedou špičkoví vinaři

Druhý ročník Táborského festivalu vína startuje v pátek. Největší přehlídka na jihu Čech potrvá čtrnáct dní.

Červené, bílé, suché, sladké a mnohé další. Víno v nejrůznějších podobách hraje hlavní roli na druhém ročníku Táborského festivalu vína 2010.

„Podařilo se nám do Tábora dostat špičky ve svých oborech. Zároveň představíme vinařství, která nejsou tolik vidět,“ říká ředitel akce Jiří Blafka.

Program začíná v Hotelu Dvořák a přes vinotéku U Černého kocoura a zeleného stromu se přesune do Milenia, kde festival vrcholí.

Jak se k sobě hodí doutníky a destiláty, představí v pátek 12. března Ivo Dvořák, sommelierský mistr republiky i mistr světa v servisu doutníků. Večer je podle Blafky určený spíš pro fajnšmekry.
O týden později přijde na řadu ochutnávka sýrů a k nim přiřazených vzorků moravských vín. Následovat budou čtyři řízené degustace ve vinotéce. „Vybrali jsme čtyři vinaře z nejlepších čtyřiceti. Velkou hvězdou je například bio vinař Martin Šebesta, který zvítězil v letošní soutěži o nejlepší kolekci vín,“ vysvětluje Blafka. Lákadlem jsou ochutnávky právě v přítomnosti samotných vinařů.

Nabitý festivalový týden ještě ozvláštní gastronomický zážitek. Večerem věnovaným snoubení vína a sýrů provede specialista Branko Černý, spoluautor odborných vinařsko - gastronomických knih. Večeři připraví Martin Svatek, cenami ověnčený člen Národního týmu asociace kuchařů.

Program zakončí velká sobotní přehlídka čtyřiadvaceti českých a moravských vinařů v Mileniu. Na prodej budou holandské i francouzské sýry. Vše okoření show Kamila Prokeše, mistra republiky v sabrage – tedy sekání sektů, speciálním otevírání lahví. Večer moderuje Branko Černý. „K dostání bude i víno, které lidé nemají možnost jinde ochutnat, není ho třeba možné ani koupit,“ vyzdvihuje přehlídku Blafka.

V Táboře se představí dohromady pětatřicet vinařů. Organizátoři očekávají až tisíc návštěvníků.

PROGRAM FESTIVALU 12.3. 20.00 - Doutníky a destiláty - Hotel Dvořák
19.3. 20.00 - Vína a sýry - Hotel Dvořák
22.3. 19.15 - Vinařství Volařík, degustace (všechny ve vinotéce) 23.3. 19.15 - Nové vinařství, degustace
24.3. 19.15 - Vinařství Šebesta, degustace
25.3. 19.15 - Vinařství Esterka, degustace
26.3. 20.00 - Snoubení vín a pokrmů - Hotel Dvořák
27.3. 13.00 - 22.00 - Prodejní přehlídka - Milenium

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!