Den s barmankou. Pivo přes zpátečku | E15.cz

Den s barmankou. Pivo přes zpátečku

Wojnar Petr

Udržet si zákazníky a být na lidi milý. To je práce správného barmana, kterou si vyzkoušel i redaktor Sedmičky.

Jsou dvě hodiny odpoledne. Ani sváteční den nebrání majitelům restaurace Oáza v Karviné otevřít. „Ahoj Míšo, ahoj Marku,“ vítá své první hosty barmanka Daniela Sznapková. Sotva se hospůdka u parku Boženy Němcové otevře, už se rychle plní. Mezi hosty přitom není člověk, kterého by Daniela neznala. „Buď jsou to mí známí, kteří za mnou chodí, nebo štamgasti, kteří tady chodí pravidelně,“ říká usměvavá servírka.

Přísné oko zákazníka

Mladá dívka je tři v jednom. Stará se o bar, kuchyň i saunu. „Je to někdy honička, ale dá se to zvládnout,“ vysvětluje Sznapková. Sváteční směnu neprožije sama. Budu uběhané dívce k ruce. „Hoď tam zpátečku,“ zní pokyn Sznapkové ve chvíli, kdy stojím u pípy. Nemám zpomalit, jen dostávám radu, jak udělat na pivu hezkou pěnu. Načepovat pivo je pro Danielu to nejmenší. Pro mě, začátečníka, už je to horší. Vymýt pořádně sklenici je základ, pak už jen správně natočit orosený mok. „Nakloň sklenici a nech pivo stékat po skle. Nesnaž se ho natočit na jeden zátah, bylo by přesycené,“ dostávám cenné rady. Hladina opadá, pivo dočepuji do míry a pomocí zpátečky udělám i efektní čepičku z pěny. Štamgasti neprotestují, přesto jim jde na očích vidět, že by před sebou raději viděli natočeného půllitra od zkušené barmanky. Za barem můj čas po několika pokusech končí, jdeme to zkusit do kuchyně. „Rozděl hranolky na tři díly, pak je osol a připrav na talíř. Potom odnes jídlo ke stolu,“ dostávám poměrně jednoduchý úkol. Kuchařka a barmanka mezitím na talíř chystá maso. Jídlo s přáním dobré chuti servíruji a s Danielou se vracíme k povídání. Práce za barem Daniele vyhovuje, lidi má ráda. „Nechci jim jen donést pivo a jídlo, a tím skončit. Vždy si s hosty ráda popovídám, když je na to zrovna chvilka času,“ tvrdí Sznapková. S některými lidmi se ovšem rozhovor stočí i do nepříjemného tónu. „Stalo se, že nás tu jeden pán obvinil, že šidíme jednoho ze starších hostů. Byl to nesmysl a hodně mě to tehdy rozčílilo,“ podotýká Sznapková a utíká odměřit jednu „H2O“, jak se tady říká vodce.

Večer bude frmol

Restaurace se zaplňuje každou další minutou. Na to, že je středeční odpoledne, nouzi o hosty nemají. „A večer tady má být nějaká akce pro dvacet lidí, takže se nudit nebudu,“ usmívá se Sznapková.
Ta se za svou ochotu těší i zajímavým tuzérům. „Jednou mě při větší akci zaskočil pán, který mi dal za dobrý servis tisícovku. Ale mě potěší i koruna navíc od staré paní, která sice nemá tolik peněz, ale ocení tím mou práci,“ dodala Sznapková. Sedm hodin utíká jako voda. Mezitím z baru na plac míří desítky piv, několik „H2O“ a něco k zakousnutí. Štamgasti tropí legrácky a čas pro reportáž se blíží ke konci. Mé spropitné barmanka skromně s díky odmítá.

Autor: Wojnar Petr
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!