Je libo večeři z tiskárny? Fenomén 3D tisku proniká do gastronomie | E15.cz

Je libo večeři z tiskárny? Fenomén 3D tisku proniká do gastronomie

Eliška Záleská

3D tiskárny si získávají fanoušky i v gastronomických kruzích.

Gastronomie je jednou z oblastí, kam v posledních letech čím dál více proniká technologie 3D tisku. Firmy z oboru slibují, že jejich stroje během několika let budou umět „vytisknout“ či upéct plnohodnotnou večeři pro několikačlennou rodinu. Společnost BeeHex specializující se na tisknutí pizzy v nich zase vidí velký přínos pro restaurace a další komerční zařízení.

Tisk jídla ale zatím má své limity. V úvahu přichází jen v případě těch potravin, které je možné uvést do kašovité formy. Tiskárna potom tuto směs vytlačuje, dokud jednotlivé vrstvy nevytvoří finální pokrm. Pro 3D tisk už existuje i digitální kuchařka. Místo tradičních receptů však obsahuje instrukce pro tiskárny, na základě kterých vytisknou italské ravioli nebo čokoládové bonbony.

Jak se tiskne 3D efekt? Takhle pracuje polygrafická špička, podívejte se

Tištěné jídlo se dočkalo už i své vlastní restaurace. Ta nepotřebuje šéfkuchaře ani kuchyni, všechny části bohatého devítichodového menu jsou navrženy na počítači a poté přímo před zraky hostů vytisknuty. Podnik s názvem Food Ink. svůj provoz odstartoval v Londýně, následně díky snadné mobilitě procestoval řadu dalších měst – Berlín, New York, Soul či Řím.

Nejde však o jediný projekt svého druhu, vytištěné jídlo se ukázalo i v Praze. Na letošním ročníku Designbloku představil mobilní operátor T-Mobile „hitech cukrárnu“. Trojice 3D tiskáren stvořila několik druhů čokoládových bonbonů. Návštěvníci tak mohli výkřik moderní techniky nejen sledovat, ale rovnou i ochutnat. Pokud je tedy neodradily obavy o zdravotní nezávadnost takových pokrmů. Provozovatelé 3D tiskáren nicméně ujišťují, že pokud jsou jedlé složky dobře zpracované a tiskárna čistá, není se čeho bát.

Autor: Eliška Záleská
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!