Sofie Smith čaruje v Le Patiu | E15.cz

Sofie Smith čaruje v Le Patiu

Sofie Smith čaruje v Le Patiu
Restaurace Le Patio
• 
ZDROJ: Le Patio

Libor Budinský

Le Patio prochází radikální proměnou. Po letech stagnace, bezradnosti a chybějící koncepce přišel letos na jaře nový majitel, který se rozhodl jeden z nejzajímavějších podniků devadesátých let resuscitovat a dát mu novou tvář. A zatím se mu to daří.

Revolučních změn je řada. Restaurace se rozšíří o prostory, ve kterých fungoval obchod s orientálním zbožím, takže přibude například salonek či dětský koutek. Každé ráno navíc přichází do podniku speciální pekař, který připravuje domácí pečivo. A nastoupili také noví baristé s cílem zlepšit úroveň podávané kávy – výběrovou kávu nyní do Le Patia dodává jedna z předních londýnských pražíren. Největší změna se ovšem týká jídelního lístku, jenž byl v posledních letech zaplevelen všehochutí takzvaných mezinárodně oblíbených jídel. Ale tomu už naštěstí odzvonilo.

Tříhodinová gurmánská show

Nesourodý pelmel vystřídala moderní asijská fusion kuchyně, která ovšem není připravovaná podle anonymních receptů, ale je pod ní podepsána nová šéfkuchařka restaurace Sofie Smith, v jejíchž žilách koluje asijská krev a jež se v Praze proslavila už v oblíbeném Sanshu Paula Daye. Sofie pochází po matce z malajsijské části Sumatry a to je na novém menu jasně patrné. Zvlášť když si objednáte degustační osmichodové menu (vyjde na 850 korun), které představuje perfektní průřez Sofiiným kuchařským uměním. Sice vám to zabere nějaký čas (počítejte zhruba tři hodiny), ale stojí to za to, neboť vás čeká nádherné dobrodružství plné kreativních kombinací a chuťově rozmanitých zážitků.

z nabídky restaurantu Le Patioz nabídky restaurantu Le PatioAutor: Le Patio
Ve woku smažené krevety s červeným chilli

Jak rozkousat kraba

Už samotný začátek je famózní. Jako první chod se servíruje pomalu vysoušené a výrazně kořeněné biohovězí zjemnělé v kokosovém mléce s čerstvým ananasem a hadími fazolkami (údajně dle receptu Sofiiny maminky). A je to skutečně autentický Orient, stejně jako třeba laksa, lahodný kuřecí knedlíček podávaný s malajsijskou kokosovou omáčkou a obecně spíše neznámou kuriozitou v podobě tapioca kaviáru, jenž skutečně vzdáleně připomíná luxusní rybí jikry, a to jak tvarem, tak i chutí. A tak bychom mohli pokračovat, každé jídlo je úplně jiné, ale všechna mají stejný rukopis – navíc jsou perfektně doladěná a pečlivě prezentovaná.

Každému bude chutnat trochu něco jiného, ale většina zákazníků staví na první místo smaženou krevetu v lahodné omáčce z chilli, česneku a rýžového vína (to byl i jeden z hitů na Prague Food Festivalu). Pro mne osobně byl největším zážitkem smažený měkkoschránkový krab, který se jí úplně celý včetně krunýře či nožiček. I když je to na první pokus značně nepřirozené a zvláštní, výsledný zážitek je skvělý a krab podávaný s ústřicovou omáčkou a zeleným chilli představuje jedno z největších kulinárních překvapení v metropoli (i když ho má v nabídce i zmíněné Sansho).

Restaurace Le PatioRestaurace Le PatioAutor: Le Patio

Potlesk šéfkuchařce

Krab přichází na řadu jako pátý a hned po něm se dostává na stůl jediný poněkud rozporuplný chod, a sice dvakrát pečený bio bůček s tamarindovou a švestkovou omáčkou. Sám o sobě je dokonalý, ale do celé osmichodové mozaiky moc nezapadá. Naopak pečená kachna s velmi pálivou kari omáčkou a černou lepivou rýží byla dokonalá stejně jako sladká tečka na závěr, rozkošný datlový pudink servírovaný teplý s karamelovou omáčkou. Ten je opravdu geniální, a kdybych neměl za sebou už osm chodů, objednal bych si ho ještě jednou. Ale to bych asi udělal s většinou jídel, které Sofia Smith – jedna z mála šéfkuchařek v české metropoli – v rámci degustačního menu připravila.

z nabídky restaurantu Le Patioz nabídky restaurantu Le PatioAutor: Le Patio

Z nabídky

Kuřecí knedlíček laksa s malajsijskou kokosovou omáčkou, wonton plněný krevetami na sečuánský styl, dvakrát vařený biobůček s tamarindovou omáčkou, ve woku smažené krevety s červeným chilli, teplý anglický datlový puding (osmichodové degustační menu vyjde na 850 korun)

E15 hodnotí

menu * * * * *
obsluha * * * * 1/2
prostředí * * * * 1/2
sociální zařízení * * *
ceny běžný standard
celkový výsledek * * * * 1/2


hvězdička

+ malajsijské speciality, které vás překvapí svou autenticitou

- přestávky mezi jednotlivými chody jsou nahodilé, jednou čekáte pět minut, podruhé patnáct

Kontakt: Le Patio, Národní třída 22, Praha 1, lepatio.cz

Autor: Libor Budinský
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!