Se skvělou kuchyní z Kopce až Na Konec | E15.cz

Se skvělou kuchyní z Kopce až Na Konec

Se skvělou kuchyní z Kopce až Na Konec
Restaurace Na konci
• 
ZDROJ: Foto Restaurace Na konci

Libor Budinský

Když se před pěti lety objevila smíchovská restaurace Na Kopci, byl to takový malý zázrak. Jan Turek s šéfkuchařem Titem Eliášem opustili cizí služby, otevřeli svůj vysněný podnik a dokázali, že lze všechno dělat tak trochu jinak. Bez velkých nákladů, zato s perfektním výsledkem.

Vsadili na kreativní, téměř fine dining kuchyni, prezentovanou v nápaditém prostředí designového bistra, které se sice nacházelo v poněkud zapadlém místě, ale skvělými cenami, příjemnou obsluhou a mimořádným výkonem kuchyně si rychle získalo pozornost náročnějších hostů. A protože s jídlem roste chuť, pustili se zakladatelé Kopce na sklonku loňského roku do nového dobrodružství a otevřeli novou restauraci s názvem Na Konci.

Bij mě něžně

Koncepty jsou vlastně strašně podobné, téměř totožné. Opět upoutá velmi neotřelá výzdoba, které dominuje nádherný dřevořez přes celou stěnu, satiricky zachycující veselé historky kuchyňské, tedy jinými slovy kterak rozzuřený kuchař Titus bije z jakéhosi důvodu číšníka Honzu.

Celkově je design a prostředí nové restaurace ještě o trochu vzdušnější, modernější a příjemnější, zatímco kuchyně je ještě dotaženější a rafinovanější. Na druhé straně je to ovšem téměř sebevražedná lokace, a jestliže už Kopec byl tak trochu z ruky, dostat se Na Konec vyžaduje hodně sebezapření. Alespoň před první návštěvou, neboť až poznáte, co všechno tu na vás čeká, budete sem jezdit dobrovolně a rádi. Ostatně už pár měsíců po otevření je zde v pátek a v sobotu úplně plno.

Z menu restaurace Na konciZ menu restaurace Na konciAutor: Foto Restaurace Na konci
Kachní šunka

Tatarák jin a jang

Ale pojďme už rychle k jídlu, které je nakonec alfou a omegou každé restaurace. I tady je znát velká spojnice s Kopcem. Za příklad může posloužit nejslavnější jídlo obou podniků – tatarák. Pokud Na Kopci měl být podle mnoha diskuzí nejlepší tatarák v Praze, nyní už to neplatí – Na Konci totiž dělají tatarák ještě lepší.

S trochou nadsázky by ho bylo možné nazvat tatarákem královským či rovnou císařským, neboť kombinuje dvě špičkové suroviny – a to nádherně jemné a chuťově doladěné hovězí s pečenými játry foie gras, tedy jakýsi kulinářský jin a jang, studené s teplým a pečené se syrovým. A vůbec k tomu nepotřebujete podávané hranolky, toustík či pálivou Bloody Mary (ta je vtipně přiložená ve stříkačce), neboť jen kombinace dvou hlavních surovin je naprosto skvostná. Pokud bych si měl aktuálně vybrat své nejoblíbenější jídlo, bude to právě toto.

Z menu  Restaurace Na konciZ menu Restaurace Na konciAutor: Foto Restaurace Na konci
Tatarák s pečenými foie gras a Bloody Mary

Pocta školním jídelnám

Nicméně nabídka restaurace Na Konci samozřejmě nestojí na jediném jídle a místní menu ve všech sekcích nabízí několik výrazných pochoutek. Z předkrmů musíme vyzdvihnout především kachní šunku s velmi výraznou chutí, kterou doplňují foie gras a svěží salátek s hruškovými tóny. Pokud máte raději jemnější kombinace v asijském balení, vyzkoušejte lahodné humří závitky s fantastickou hoisin omáčkou.

Z hlavních jídel vedle tataráku musíte ochutnat špičkové tygří krevety připravené na thajský způsob, tedy s červeným curry a thajskými miniaturními lilky, které mají unikátní hořkokyselou chuť.

Z menu restaurace Na konciZ menu restaurace Na konciAutor: Foto Restaurace Na konci
Tygří krevety připravené na thajský způsob

A řadu příjemných překvapení najdete také mezi dezerty – třeba milovanou i nenáviděnou klasiku školních jídelen v podobě buchtiček se šodó, v místním provedení opět v luxusní variaci navenek tvrdých, uvnitř ovšem měkkých buchtiček s vanilkovou pěnou, které si zde dokonce jeden manažer objednal jako hlavní chod v trojité porci. Osobně mi však více chutnal svěží, byť poněkud sladší vaječný krém s ovocem ochucený aromatickým citrusovým yuzu, který představuje krásnou tečku za mimořádným hodováním v místech, kde lišky dávají dobrou noc.

A ještě jedna dobrá zpráva na závěr – Na Konci, stejně jako Na Kopci, na vás čeká spousta zajímavého vína za velmi rozumné ceny. Ale to si pak musíte zavolat želvy.

Restaurace Na konciRestaurace Na konciAutor: Foto Restaurace Na konci

E15 hodnotí

menu * * * * 1/2
obsluha * * * *
prostředí * * * * 1/2
sociální zařízení * * * *
ceny běžný standard
celkový výsledek * * * * 1/2

hvězdička

Plusy – Zákaz kouření. I když jsou naši poslanci neschopní, v restauracích založených na kvalitní gastronomii se už prostě nekouří

Minus – Lokace. Autobus z Knížecí se sem kodrcá 20 minut, takže buď někdo nesmí pít, nebo se musí volat želvy

Kontakt: Na Konci, Ke Slivenci 36, Praha 5, nakopci.com

Autor: Libor Budinský
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!