Moskva v gastronomii odhodila "sovětské zvyky" a zažívá revoluci

16.9.2011 11:14   |  

Učit se dělat slaninovou zmrzlinu, objevovat chuť stepních ovcí či jíst paellu po Rusku - to jsou projevy toho, že Moskva 20 let po pádu Sovětského svazu začíná prožívat gastronomickou revoluci. Restaurace, které sázejí na mírné ceny a sezónní produkty, se před několika lety nedaly najít a nyní jsou v moskevských ulicích stále častější. Média zařazují častěji kulinářské rubriky a představitelé střední třídy mají radost z domácího vaření.

Kulturní časopis Afiša využívá tento trend a nedávno uspořádal v Moskvě ohromný Svátek jídla pod širým nebem. Šlo o ruskou premiéru a měla velký úspěch. Asi 10 tisíc lidí se sešlo v Gorkého parku na březích řeky, aby ochutnali speciální menu 40 restaurací metropole, sledovali lekce šéfkuchařů či zakoupili farmářské produkty. Páry s dětmi v kočárcích a skupiny přátel neváhaly čekat dvouhodinovou frontu, aby si koupily uzené vepřové či kuřecí ragú s třešněmi a koriandrem.

„Dochází ve vývoji mentality střední třídy. Po 70 letech gastronomického ghetta (v sovětském období) jsme ochutnali exotická jídla a nyní hledáme ten správný střed,“ vysvětluje šéfredaktor časopisu Afiša a pořadatel akce Alexej Zimin. „Vaření se stalo klíčovým tématem médií. Je ohromný přísun informací na toto téma,“ poznamenává.


Čtěte také: Newyorským hot dogům roste zdravější konkurence


Na pódiu před stovkami diváků prozrazuje některé finty: krevety na rozmarýnu je třeba rychle opéct třikrát na pánvi, aby byly současně jemné a propečené. Pro milovníky netradičních moučníků přeměňuje jeden z šéfkuchařů anglickou slaninu ve zmrzlinu a k ní jako přeliv připravuje slaný karamel.

Američan Isaac Correa, který vlastní od roku 2003 několik restaurací v Moskvě, nezůstává pozadu. U něj se zmrzlina podává jako koktejl s Pepsi a mozzarella se jí s melounem. „Klienti se stali odborníky. Čtou, cestují, objevují, chtějí si vyměňovat své zkušenosti s šéfkuchaři. Již jim nestačí se jen dobře najíst, chtějí se pobavit na jiné úrovni,“ vysvětluje.

Šéfkuchař Ivan Šiškin na festivalu představil paellu po Rusku s liškami a druhem pšenice, který lze najít jen ve dvou oblastech Ruska. K ochucení ryby zase použil šťávu z marinovaných jablek, což je typická ruská specialita slané a kyselé chuti.

Farmářská kultura má v Rusku krátkou tradici, proto jsou produkty pořád drahé

Stánky s farmářskými produkty, mezi nimiž nechybí skopové, marmelády a jogurty, neuspokojují každého. „Ráda bych kupovala farmářské výrobky, pokud by byly v cenách, jaké jsou na trzích v Paříži či Nice,“ tvrdí obyvatelka Moskvy Marina Davidová.

Farmářské produkty jsou drahé i podle samotných obchodníků, kteří v tom vidí odraz situace v zemi. „Ve Francii je tato kultura stará nejméně 500 let. U nás to začalo teprve před 20 lety. V sovětském období byli farmáři vražděni a jejich země ničena chemickými prostředky,“ vysvětluje Boris Akimov, který založil internetový obchod nabízející čerstvé venkovské potraviny.

Autor článku: čtk, krb

Komentáře

Čtěte také

Dělníci prázdnoty

Dělníci prázdnoty

Dokument Víta Klusáka Dělníci bulváru, který odvysílala Česká televize, lze považovat za příklad kouzla nechtěného. Nezáměrně odhaluje tu skutečnou odvrácenou tvář bulváru. Tou… více

Komerční prezentace

Další weby mladé fronty

Mobilní web