Letní melounové hodování bez pecek

Šťavnatý meloun patří k létu stejně neodmyslitelně jako dobrá zmrzlina. Toto osvěžující ovoce plné vitaminů si lze vychutnat nejen samotné. Přinášíme vám proto tip na lehké letní menu ze speciálních bezpeckových melounů, jež se pro přípravu v kuchyni hodí nejlépe. Na recepty je samozřejmě možné použít i tradiční vodní či cukrový meloun.

melounové gazpacho
1.8.2012 12:04   |  

Melounové gazpacho

Suroviny:

3 rajčata, 350 g melounu Bouquet, 1/2 stroužku česneku, 50 ml olivového oleje, cukr dle chuti, 1/2 malé dýně, 1/2 okurky, bazalka, 1 polévková lžíce hořčice, 2 lžičky sherry octa, sůl, krevety (nemusí být)

Postup:

Na pánvi osmažíme česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavíme a vložíme do hrnce, kde máme nakrájenou dýni a okurku. Přidáme ocet, hořčici, olej, cukr a bezpeckový meloun nakrájený na kostičky. Necháme deset minut odpočívat. Poté vše rozmixujeme a dochutíme solí. Uvaříme krevety ve vroucí vodě jednu minutu a zchladíme. Servírujeme spolu s krevetou a lístkem bazalky.

Kachní stehna s melounem

Suroviny:

2 kachní stehna, 2 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, oregano, 20 vykrájených kuliček z bezpeckového melounu Bouquet

Postup:

V nepřilnavé pánvi a bez oleje osmažíme na polovičním ohni kachní stehna. Nejdříve ze strany s kůží, zhruba šest minut, kdy sléváme pryč tuk, který pouštějí, abychom dosáhli křupavé kůže. Slijeme všechen tuk, který stehna pustila, a otočíme je. Smažíme další zhruba čtyři minuty z druhé strany. Přidáme med a sójovou omáčku. Vykrajujeme z melounové dužniny kuličky, které smažíme na pánvi zhruba jednu minutu. Vypneme plamen, necháme stehna a meloun odpočinout, aby zkaramelizovaly v teple pánve. Servírujeme kuličky a stehno na talíř, ozdobíme oreganem. Ihned podáváme.

Melounové lívancové sendviče

Suroviny:

8 borůvkových lívanců (8 cm v průměru) ochlazených na pokojovou teplotu, šálek smetanové zmrzliny, 6 plátků melounu Bouquet bez pecek – 1,5 až 2 cm silných a 8 cm v průměru, zbavených přebytečné šťávy


Čtěte také:

E15 exkluzivně v restauracích do středy 23. května

Menu E15: exkluzivně v restauracích do středy 20. června

Menu E15: exkluzivně v restauracích do středy 25. července


Postup:

Naneseme stejnoměrně smetanovou zmrzlinu na každý lívanec. Položíme dva z nich zmrzlinou nahoru na servírovací talíř. Plátek melounu dáme na každý zmrzlinový lívanec, takto střídáme, dokud nebudeme mít sendvič složený ze čtyř lívanců a tří kusů melounu. Na horní lívanec přidáme lžičkou zmrzlinu a ozdobíme borůvkami. Ihned servírujeme nebo přikryjeme a zchladíme v mrazničce do doby, než budeme servírovat.

Melounové mojito

Suroviny:

světlý rum (Bacardi Carta Blanca 4 cl), 1 ks limetky, 10 lístků máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 7 kostiček bezpeckového melounu, soda na dolití

Příprava:

Meloun rozmixujeme v mixéru. Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkáme a přidáme rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypeme drcený led. Nalijeme světlý rum a dolijeme sodou. Na sklenici naaranžujeme srpek melounu a doplníme snítkou máty.

Autor článku: das

Komentáře

Čtěte také

Chrenek ovládne kliniky Agel, získá Polachův podíl

Chrenek ovládne kliniky Agel, získá Polachův podíl

Miliardář Tomáš Chrenek se stane jediným majitelem společnosti Agel, která je největší soukromou sítí nemocnic v Česku. Menšinový vlastník Martin Polach prodal Chrenkovi svůj… více

Komerční prezentace

Další weby mladé fronty

Mobilní web