Američané objevují skotské pivo kvašené v dubových sudech

Malý skotský pivovar Innis & Gunn se pokouší prorazit ve Spojených státech svou pivní specialitou kvašenou v dubovém sudu. Patří k těm firmám, které prohlašují, že si jakostní pivo zaslouží stejné zacházení jako víno nebo kořalka, procházející stejným procesem.

 skotské pivo zrající v dubových sudech
13.4.2012 12:39   |  

„Je to něco navíc o chuti,“ říká podle agentury AP vrchní sládek a majitel společnosti Dougal Sharp. „Dubové kvašení čehokoli - vína, pálenky nebo piva - dodává obrovskou hloubku chuti, vyzrálosti a složitosti,“ dodává.

Že pivo může v dubových sudech dosáhnout velké lahodnosti, se zjistilo úplnou náhodou před deseti lety, kdy Sharp dostal za úkol od irského výrobce whiskey uskladnit na určitou dobu jeho sudy naplněné pivem. To se pak mělo vylít, což se nejprve dělalo, dokud se ale nevzbouřili zaměstnanci, kteří je ochutnali a tvrdili, že jde o hříšné plýtvání.


Čtěte také: Zbyněk Kovář: Tradiční pivo už nemá tak neotřesitelnou pozici


Sharp na základě toho založil pivovar, který se na výrobu tohoto piva kvašeného 60 dní v třístupňovém procesu specializuje. Jeho Irish Whiskey Cask Stout se prodává zatím v lahvích, ale uvažuje se i o tom, že se bude podávat točené.

Kvašení v dubových sudech využívají i některé malé americké pivovary. V Česku stejný druh piva nabízí například pražský minipivovar U Medvídků, jehož nefiltrovaný a polotmavý ležák Oldgott obsahuje 5,2 procenta alkoholu.

Autor článku: čtk

Komentáře

Čtěte také

Experti: Potíže Aera s vývozem se mohou opakovat i u nové L-39

Experti: Potíže Aera s vývozem se mohou opakovat i u nové L-39

Ohlášený velký návrat Aera Vodochody mezi aktivní výrobce letadel s modernizovanou verzi rozšířeného cvičného letounu L-39 může narazit na podobné překážky, kterým v minulosti… více

Komerční prezentace

Další weby mladé fronty

Mobilní web