V Radlicích vyroste architektonický unikát

27. července 2009 • 10:29
Unikátní stavba, která nemá v České republice obdoby, vyroste v pražských Radlicích. Atriový dům v neobvyklém tvaru lichoběžníku kopírující strmý svah je dílem předního českého architekta a nositele několika prestižních ocenění Jana Šestáka, Marka Deyla a jejich studia pha. Ojedinělé řešení si podle Šestákových slov vyžádal náročný terén.

V projektu se podařilo umně skloubit účelnost s elegancí. Stavební práce na Atriu Radlice se sedmi moderními administrativními prostory a 35 luxusními a originálně řešenými byty, jehož investorem je Eterna Develop CZ, by měly být zahájeny letos v září. Projekt je výjimečný především tím, jak se vypořádává s komplikovaným terénem. „Překážka v podobě tohoto složitého terénu vede k nezaměnitelnému řešení,“ říká architekt Šesták. Atrium rozděluje na dvě části vysoká opěrná stěna. Část administrativní bude směřovat do Radlické ulice a spolu se stěnou oddělí od hluku z této komunikace část bytovou, která je posazena výše ve svahu. „Na střeše části s administrativními prostory budou vytvořeny hluboké květníky a do nich pak zasazeny stromy. Ty podpoří odclonění bytů od frekventované silnice a navíc vytvoří malé mikroklima,“ popisuje neobvyklé řečení Jan Šesták. Výhodou zejména pro matky s dětmi bude podle architekta vchod z druhé strany domu vedoucí rovnou do „zelené“ vilové čtvrti.

#####Interiéry dbají na maximální funkčnost

Poměrně velkoryse pojaté interiéry bytů dbají na kvalitu dispozic, tedy na maximální funkčnost umožňující co nejpohodlnější bydlení. „Snažíme se například i o to, aby jejich obyvatelé nevstupovali pouze do chodby, ale spíše do haly, v níž lze umístit šatní skříň, věšák a křeslo, na které si mohou sednout a zout si boty,“ vysvětluje význam účelnosti Šesták. V interiérech bylo použito také řešení, kdy dveře do pokoje či do ložnice jsou integrované ve vestavěné skříni. Přispívá to podle jeho slov k ucelenosti a eleganci bytů. Při projektování impozantní chodby vycházeli architekti z již realizovaného schodiště v Ústavu molekulární genetiky Akademie věd, za které získal Jan Šesták na Grand Prix 2008 od Obce architektů prestižní ocenění za interiér. Schodiště v obytné části Atria je prosvětleno díky speciálním horním světlíkům. Projekt pamatuje také na to, aby obyvatelé domu měli co nejlepší výhled do údolí Radlic stejně jako na protější svah Barrandova.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!